Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Delta Dunarii

Prezentare

 

DELTA DUNARII

 

Unica deltă din lume, declarată rezervaţie a biosferei

An de constituire: 1990

SuprafaÅ£a 580000 ha - 2,5 % din suprafaÅ£a României (Locul 22 între deltele lumii ÅŸi locul 3 în Europa, după Volga ÅŸi Kuban)

Una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al păsărilor de apă

Cea mai întinsă zonă compactă de stufăriÅŸuri de pe planetă

Un muzeu viu al biodiversităţii, 30 tipuri de ecosisteme

O bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal

 

Valoarea universală a RezervaÅ£iei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reÅ£eaua internaÅ£ională a rezervaÅ£iilor biosferei (1990), în cadrul Programului “OMUL ÅžI BIOSFERA”(MAB) lansat de UNESCO.           

 

RezervaÅ£ia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută în septembrie 1991, ca Zonă umedă de importanţă internaÅ£ională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă- ConvenÅ£ia RAMSAR       

Valoarea de patrimoniu natural universal a RezervaÅ£iei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural ÅŸi Natural, în decembrie 1990.    

 

Valoarea patrimoniului natural ÅŸi eficienÅ£a planului de management ecologic aplicat în teritoriul RezervaÅ£iei Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate (reînnoită în 2005 ÅŸi 2010).

 

Includerea RBDD împreună cu RezervaÅ£ia Biosferei Dunărea din Ucraina în reÅ£eaua internaÅ£ională a rezervaÅ£iilor biosferei transfrontieră România – Ucraina 1999.

 

Apele Dunării, care se varsă în Marea Neagră, formează cea mai mare ÅŸi mai bine conservată deltă din Europa. Delta Dunării găzduieÅŸte peste 300 de specii de păsări, precum ÅŸi 45 de specii de peÅŸti de apă dulce în numeroasele sale lacuri ÅŸi mlaÅŸtini. Delta Dunării ÅŸi lagunele asociate sunt UNESCO World Heritage Site si acoperă peste 5,165 kilometri pătraÅ£i.

 

Activitate sezoniera:

 

Aprilie reprezintă începutul migraÅ£iei de primăvară a păsărilor catre Delta Dunării. AceÈ™ti "vizitatori de vară" vor rămâne până la sfârÅŸitul lunii septembrie, ÅŸi includ pelicani, stârci, lebede de vară, etc.

Sezonul de cuibărit pentru păsări este mai şi iunie.

Noiembrie înseamnă începutul migraÅ£iei de iarnă a păsărilor, care include gâsca cu pieptul roÅŸu, lebada de iarnă, etc.

Pescuitul sportiv este permis pe tot parcursul anului, cu excepÅ£ia a 60 de zile, în aprilie ÅŸi mai.

PaÈ™tele Ortodox este, de obicei, în luna aprilie dar poate fi, uneori, la sfârÅŸitul lui martie sau începutul lunii mai.

Informatii de baza despre Delta Dunarii (UNESCO, date UNEP):

312 specii înregistrate de păsări, dintre care 184 sunt protejate prin ConvenÅ£ia de la Berna. 176 de specii se imperechează aici. Habitat excepÅ£ional de variat ÅŸi locaÈ›ie pentru păsările migratoare ÅŸi cuiburi.

75 de specii înregistrate de peÅŸti, inclusiv 45 specii de peÅŸti de apă dulce; mai multe specii de sturion.

900 de vertebrate ÅŸi peste 2,500 de specii de nevertebrate au fost înregistrate în zona de Deltă.

Mii de tone de sedimente aluvionare sunt aduse în Delta Dunării în fiecare an, ducând la o remodelare constantă a malurilor ÅŸi bancurile de nisip.

Malurile acoperite de stuf formează cel mai mare sistem natural de purificare a apei din Europa, fiind constant împrospătat ÅŸi fertilizat de apele de inundaÈ›ie, filtrând aluviunea fluviului de substanÅ£e nutritive ÅŸi poluanÅ£i înainte de a ajunge în Marea Neagră.

Cea mare Delta din Europa

Cea mai intinsă patură de trestie din lume; cel mai mare sistem natural de purificare a apei din Europa, constant împrospătat È™i fertilizat de apele de inundaÈ›ie, filtrând aluviunile, nutrienÈ›ii È™i poluanÈ›ii fluviului înainte ca acestea să ajungă în Marea Neagra.

Pentru informatii suplimentare legate de permise de acces  sau de pescuit sportiv - recreativ , accesati situl www.ddbra.ro  

 

Galerie foto

Rezerva acum
sau suna la
0723.278.192


sau rezerva prin